Media Times Review    Google   
___
технологии, бизнес, икономика
 

май-юни 2006
Живот без петрол? Как икономическата свобода влияе на предлагането на петрол
Икономическата логика и историята ни показват, че свободните икономически системи, с тяхното уповаване на частното формиране на капитал и стимули, по-добре насочва ресурсите към ефективно посрещане на потребителските нужди. В една пазарна икономика, производителите на петрол, точно както фабрикантите на безалкохолни напитки и компютри, отговарят на високите цени и увеличават капацитета и производството.
Стефан Браун и Ричард Алм

февруари - март 2006
Икономиката на България през 2005 година
През втората половина на 2005 година българската икономика забави своя растеж. Стопанската конюнктура се влоши и към края на 2005 година се стабилизира на нива под средните за 2003 и 2004 година. Най-високият резултат на индекса Естат на бизнес климата е значително по-нисък от най-високия за 2004 година.
Център за либерални стратегии

декември 2005
Алтернативен бюджет
Вече трета поредна година Институтът за пазарна икономика изготвя алтернативен бюджет, който има за цел да покаже, че намалението на данъците е възможно да се реализира за относително кратък срок.
Алтернативен бюджет: данъци и приходи
Алтернативен бюджет: разходи
Георги Ангелов

октомври 2005
Няма вече супер-мощни
Защитавайки “глобализацията”, дори преди този термин да стане моден, Съединените щати несъзнателно отслабиха своето собствено лидерство. В един нарастващо глобализиран свят, конкуриращите се центрове на богатство и сила стават все по-видими; вече не става въпрос само за Европа и Япония, но и за Бразилия, Китай и Индия. Има фрагментиране на влиянието.
Робърт Самуелсън

юни 2005
Програмата на БСП е едновременно опасна и неизпълнима
Вместо да обещава популистки и неизпълними неща, БСП би трябвало да предвиди сериозни икономически реформи, които да ускорят икономическия растеж и да си прави сметката преди да пише програмата с обещанията. В противен случай резултатът от евентуално управление на социалистите ще е много разочароващ – защото БСП или няма да изпълни своите обещания, или ще ги изпълни, което ще предизвика икономическа криза.
Мартин Димитров, Георги Ангелов и Димитър Чобанов

Драматичната история на банковия заем от 1901-1902
Сключването на 5 % консолидационен заем на 7 юни 1902 г. между премиера на България Стоян Данев, Банк дьо Пари е Де Пей Ба и Руската държавна банка е един от най-драматичните, ефектни и поучителни сюжети, преживени от родния стопанско-политически елит в самото начало на 20 век.
Борислав Гърдев

май 2005
В защита на плоския данък
Не е случайно, че всеки силен защитник на ограниченото правителство клони към плосък данък. Това е истина за Джон Лок, Адам Смит и Фридрих Хайек. Никой не би се опитвал да включи себе си в тази лига, но аз ще гласувам с гигантите и ще оставя тези, които не са съгласни да намерят друг герой – може би Карл Маркс. Като цяло, най-добрият начин да се продаде плоският данък е да се обясни ясно, че той повишава благосъстоянието на всички, едновременно. Да пропъдим завистта и битката е наполовина спечелена.
Ричард Епщайн

март 2005
Данъци, стопанска ефикасност и справедливост
Вярно е, че всяко преразпределение на доходи създава неефикасност поради мъртво тегло и изкривено насочване на ресурси. Но едно и също преразпределение може да бъде постигнато, в зависимост от използваните методи, с по-големи или с по-малки увреждания на ефикасността.
Георги Ганев

Ниски данъци = бързо икономическо развитие
От теоретична гледна точка е ясно, че ниските данъци водят до повече стимули за спестяване и инвестиции, повече възможности за предприемачество, по-голям разполагаем доход. Освен това ниските данъци намаляват изкривяванията в ценовата система и намаляват т.нар. мъртво данъчно бреме. В резултат на това може да се очаква, че икономическият растеж ще бъде по-висок, ако данъците са по-ниски.
Георги Ангелов

февруари 2005
Седемте мита за иновацията
Когато големите корпорации пристъпят към въвеждане на иновации, техните стратегии често пъти са основани на погрешни преценки. За да развият успешните възможности, които иновациите дават, мениджърите трябва да избегнат митовете и да възприемат по-холистичен подход
Мохабир Соуни и Робърт Уолкът

Защо бъдещето не се нуждае от нас?
Най-мощните технологии на 21-ия век – роботика, генно инженерство и нанотехнология – заплашват да направят от човечеството застрашен вид
Бил Джой

януари 2005
АЕЦ – БЕЛЕНЕ е заплаха за националната сигурност на Република България
Текстът е преработена версия на изказването, направено от доц. д-р Иван Върбанов на общественото обсъждане на ДОВОС в град София на 30.04. 2004. Както личи от решението на Висшия експертен съвет към МОСВ, взено на 11.11.2004, на нито едно от посочените възражения не е обърнато необходимото внимание.
Иван Върбанов

Ръст на заплатите при ниски данъци
Георги Ангелов

Свобода сега
Втора гражданска петиция на свободните ямболски занаятчии срещу самовластието на партиите и тяхната държава

Изследване на свръхданъчното бреме в Съединените щати
Димитър Чобанов

Някои от финансовите измерения на борбата на правителството с бедността
През последните 15 години от нашата история българското общество се сблъска със сериозните проблеми на бедността, за която преди това се твърдеше, че е останала завинаги в нерадостното до социалистическо минало на нашия народ.
Георги Хаджийски

Бедствия в технологичната епоха
При наличието на абсолютните научно-технически постижения, днес технологията беше поставена на изпитание срещу волята на природата. Очакванията, че с модерните електронни и революционно-впрегнати изобретения ще можем по-добре да се справим с живота, бяха поставени под съмнение след опустошителното цунами, което връхлетя бреговете на Южна Азия.
Кристиян Кирчев

декември 2004 
Данъците в международно сравнение: България на фона на останалите страни от “Нова Европа”
Като най-голям успех в данъчната си политика правителството на НДСВ изтъква намаляването на ставката за корпоративния данък до 15% и максималната ставка по личния данък до 24%. За един мандат това може да изглежда много, имайки предвид стартовите условия през 2001 г. Но има и друг начин за оценка на политиката – не исторически, а сравнителен.
Лъчезар Богданов

юни-ноември 2004
Гражданска петиция
Срещу подготвяния нов данъчен гнет и за 2005 година
на Регионална занаятчийска
камара - Ямбол

Данъци и икономически растеж
Димитър Чобанов

Данъците в периода на разцвета на Антична Гърция
Красен Станчев

Рекордно преизпълнение на бюджета: време за намаление на данъците
Георги Ангелов

Три години социална политика на НДСВ
Георги Ангелов

За използването на фискалния излишък и държавните гаранции
Георги Ангелов

Икономиката на България
Доклад на Центъра за Икономическо Развитие

Държавата и икономиката при управлението на НДСВ и ДПС
Георги Ангелов и Димитър Чобанов

април - май 2004
От 2005 в България да се въведе единна 10-процентова данъчна ставка
отворено писмо на български икономисти до финансовия министър и премиера

Отговор на Милен Велчев на Отвореното писмо относно необходимостта от намаление на данъците

Какво разбираме от
отговора на Милен Велчев?

ИКОНОМИКАТА НА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ЧЕТВЪРТОТО ТРИМЕСЕЧИЕ И ПРЕЗ 2003 ГОДИНА
Център за икономическо развитие

септември 2003
Високата цена на ефективността
Брадфорд Делонг

Как би изглеждал света,
ако интернет е безплатен като въздуха?

Блогове - показване на мръсното бельо онлайн
Феноменът на блога е може би едно от най-странните явления в интернет. Хиляди иначе съвсем незабележими хора публикуват всекидневно своите дневници...

ноември 2002
Няколко думи за "спам" писмата
Както всеки и аз имам най-разнообразни интереси и хобита. Но съдейки по непрестанно увеличаващия се брой на "спам" писмата в електронната си поща, без да мога да си спомня кога и къде, съм "проявил интерес към получаването на информация"...
от Милен Недев

септември 2002
CNN завладява Ню Йорк:
Новото студио на Пола Зан предлага поглед към навалицата на Шесто авеню и Петдесет и първа улица.
Кен Кършбаумър

септември 2002
Media Times Review Special:
Професор Стиглиц и лорд Кейнс
гледната точка на доктор Франк Шостак към икономическите предпочитания на Нобеловия лауреат и съветник на Президента на България Георги Първанов професор Йозеф Стиглиц

септември 2002
Media Times Review Special:
Променящият се свят на рекламата
С намаляването на силата на влияние на традиционните похвати, все повече маркетинг-мениджъри под прикритие се опитват да достигнат своите клиенти.
от Даниел Айзенберг

Media Times Review Special:
Престъпление под друго име
Ако съществува човек, който да олицетворява думата "хакер", това несъмнено е Кевин Поулсен. През 1978, на 13 години, той бил в състояние да възпроизвежда импулса от 2600 Hz, използван от Ma Bell за предаване на телефонния сигнал - при това го е постигал, подсвирквайки през зъбните си шини! Компютърната революция едва започвала, а Поулсен вече получавал таен достъп до глобалните комуникационни мрежи чрез телефоните. Ровейки се в техническа литература, той изучил основно архитектурата на телефонните линии. Когато изчерпал училищната библиотека, започнал да преглежда документациите на Pacific Bell.
Милен Недев

юли 2002
Профил: Честит рожден ден, Милтън Фридман!
Нобеловият лауреат Гари Бейкър прави кратък обзор на творчеството на популярния икономист.

Реакцията на звукозаписните компании към Napster все още кара музикантите да се чувстват пренебрегнати
Нийл Строс

Има ли място за обич в бизнеса?
Джефри Колвин
Fortune

НОВАТА ИКОНОМИКА В ЗАЩИТА НА ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СОБСТВЕНОСТ
Сара Милстейн

Ще бъде ли някога защитено личното Ви пространство?
Дейвид Моргенстерн