Media Times Review    Google   
___

книги
 

Айн Ранд - “Изворът”
“Изворът” е роман за архитектура, морал и почтеност. Той описва как фанатично едно разярено, вкопчено в статуквото общество, може да отрича великия творец. Чрез своя герой Айн Ранд противопоставя индивидуализма на колективизма, собственото Аз на безличието.

Двете къщи и основата на християнския живот
Откъс от книгата "Сухите кости: Дeйствието на Божия пророчески Дух в новозаветната църква"
Виктор Костов

Малкото оранжево петно в безкрая
Из сборника разкази "Всички на носа на гемията"
Деян Енев

Начален урок по лицемерие
Разказ на Явор Костов, включен в новата книга, сборник къси разкази
"Някой пред вратата"

Романът "Катастрофа" на Мариан Желев
Сашо Серафимов

Семейна гордост
По повод 100-годишнината от рождението на Елиас Канети Media Times Review ви предлага откъс от книгата "Спасеният език. Историята на едно детство"
Елиас Канети

Black Celebration (Атон 2002)
Раждаме се като богове, живеем като крадци и умираме като вампири: в нашия православен свят сякаш сме създадени да страдаме в живота, защото отлагаме вярата в Бога за след смъртта – да се уверим, че го има, пък после ще му вярваме, отбелязва не без горчивина разтърсеният до основи Мартин Карбовски в своя пътепис от Атон и тамошния ни манастир Зограф. Пътепис без капка екшън – ако не броим срещите на автора с няколко святи хора.
Мартин Карбовски

Град на ангели
Мартин Карбовски

Митовете на българския преход
Историята никога не може да бъде четена напълно рационално, но понякога в интерпретацията за нея се напластяват понятия и сюжети, които са далеч от реалността, но достатъчно много хора ги приемат за даденост и строят върху тях по-нататъшните си разсъждения. В говоримия език наричаме тези миражи на съзнанието митове. Целта на този текст е да обсъди как са възникнали някои от тях през периода на т.нар. преход.
Филип Димитров

Големият заговор срещу България
В продължение на повече от век в България се шири тезата за нещастията, които са й причинили Великите сили. Тя придобива особена стойност сега, когато България е на прага на присъединяването си към Запада. Трябва със съжаление да се отбележи, че нито една политическа сила и никой известен журналист не се опита да опровергае този мит. Напротив, разчитайки на популисткия му ефект, мнозина безотговорни търсачи на евтина популярност обединиха сили с убедените противници на западната ориентация на България.
Филип Димитров

Изкуството да си на печалба
Ейдриан Сливоцки

Книгата на Дейвид Боаз "Либертарианството: въведение"
Либертарианството: свободни граждани и справедливо общество
(предговор)
Лъчезар Богданов

Дясната нация: Консерватизмът в Америка
Текстът е част от наскоро публикуваната книга “Дясната нация: консервативната сила в Америка”. Автори са редакторът на американското издание на Economist Джон Миклетуайт и вашингтонския кореспондент на списанието Ейдриън Уулдридж.

Държавата и икономиката при управлението на НДСВ и ДПС
Георги Ангелов и Димитър Чобанов
Media Times Review представя част от книгата "Анатомия на прехода. Стопанската политика на България от 1989 до 2004"

Ниъл Фъргюсън за американския “либерален империализъм”
Историкът от Оксфорд Ниъл Фъргюсън казва, че Съединените щати са в имперски отказ. В своята последна книга Colossus: The Price of America's Empire, Фъргюсън твърди, че Америка, в своята ненадмината политическа, военна и икономическа мощ de facto е империя, но една “либерална империя”. Според Фъргюсън, Америка трябва да приеме своя имперски статус и да работи за утвърждаването на пазарните демокрации, за да възпре растежа на тиранията и анархията по света.

Разказ за Южна Корея
Заключение
В няколко поредни броя Media Times Review публикува откъси от книгата на Аврам Агов за Южна Корея. Това е разказ, основан на лични впечатления и на професионално изучаване на историята и развитието на южнокорейското общество.
Аврам Агов

Хенри Брайлсфорд за въстанието от 1903 г. в неговата книга “Македония”
Илко Дренков

В новата си книга In Defense of Globalization известният икономист Джагдиш Бхагуати разоръжава с логика противниците на глобализацията.
Ричард Купър

Една седмица в рая
Невъзможното, казват, било просто форма на възможното, разпростряна в отрязък от време, необозрим за нашите очи. Което – и в това е надеждата ми – тече понякога бавно, а друг път бързо, много по-бързо, отколкото ние можем да си представим.
Златко Енев

Кен Скуланд

Пазарът като спонтанен ред. Приносът на Ф. А. Хайек
Media Times Review представя книгата на Стефка Коева "Пазарът като спонтанен ред. Приносът на Ф. А. Хайек" - едно от първите монографични изследвания върху творчеството на Хайек в България.

Homo Sapiens
Есето "The Homo Sapiens Syndrome" е предговорът към книгата на Никита Нанков "(Post)modernism & (Post)communist: Essays in Theory, Film, and Literature", която ще бъде издадена до края на 2003 г. в превод на хърватски от английски.

"Сбогом, България"
Новият роман на Мариан Желев, излязал на книжния пазар през месец февруари.

Идеите на Бенджамин Барбър върху капитализма и конфликтите не изглеждат вече толкова академични.
Разговор на Меган Розенфелд с Бенджамин Барбър
Washington Post