Media Times Review    Google   
___
хора
 

 
Между либералната доктрина и грубата политическа практика
Васил Радославов е сред най-противоречивите и ругани родни политици. Той обаче заема средищно място в българския обществено-политически живот повече от 40 години и е трудно пренебрегването и елиминирането му като фактор, влияещ или определящ основните насоки в развитието на държавата.
Борислав Гърдев

За и против Чомски
Най-известният съвременен интелектуалец е брилянтен тълкувател на лингвистиката и лицемерната политика на САЩ или първосигнален анти-американист?
Робин Блякбърн и Оливър Кам

АНИТА КАСАБОВА: Не всичко е черно и бяло
Интервю на Вероника Бикова

Изчезващият интелектуалец
Тази година отбелязваме стогодишнината от рождението на двама големи интелектуалци станали олицетворение на епохата на Студената война – Раймон Арон и Жан-Пол Сартър. Арон беше роден на 14 март 1905 година, а Сартър на 21 юни.
Стив Фулър

Иван Стоянов Момчилов – от звездните мигове до забравата
Името на един от видните политици на нова България - на родения в Горна Оряховица Иван Стоянов Момчилов, е системно и целенасочено хулено и пренебрегвано в миналото, а днес - забравено и погребано.
Борислав Гърдев

Кристин Димитрова: "Нищо не може да остане затворено"
Интервю на Вероника Бикова с преводачката и преподавателката по английски език в СУ Кристин Димитрова.

Интервю с Любомир Канов
"В България съществува култура на обществената византология, която се развива на няколко етажа. Истината се разкрива като люспи от кромид и никога не се достига до най-простото, до нещото, което следва да бъде заявено от самото начало. В България съществува навика да се лъже. Тук се лъже много..."

Блок от статии, посветени на американския президент. Маргарет Тачър, Джордж Шулц, Стив Ханке и още...

За или против свободния пазар
Божидар Маринов

Известен като поет, прозаик, драматург, артист и режисьор, Soyinka е творец, който създава странно съзвучие между африканския свят и западната култура, свързва представите на своя народ йоруба с модерните демократични и хуманни ценности...
Миглена Христозова

Интервю на Джошуа Глен с консервативния философ Джон Кекес
Boston Globe Ideas

Това е неговата възраст. Възраст на патриарх, на гръмогласен старозаветен пророк с бърз развълнуван говор, с гневни модулации в гласа, умен, недоверчив, отмъстителен. Човек, чиито думи и дела идват по внушение отгоре.
Иля Милщейн

Сляпото петно на ясновидеца
По повод 100 годишнината от рождението на Джордж Оруел
Глен Франкел

Силата да се изправиш
Кристофър Хитчинс, автор на Why Orwell Matters, рисува Джордж Оруел като свободомислещ човек, изправен пред неприятните истини
Интервю на Елизабет Уосърман от Atlantic Monthly

Тони Блеър
Провеждайки една война застанал зад една крайно непопулярна кауза, Блеър изплува като най-големия Baby Boomer - това, към което се стремеше Клинтън.
от Дейвид Брукс

Интервю с Цветан Тодоров
Мишел Крепю, сп. Ескпрес

Фредерик Бастиа
В края на юни (според някои биографи на 19, а според други на 30) се навършиха 202 години от рождението на Фредерик Бастиа. По този повод Media Times Review предлага: "Петиция от производителите на свещи" - един кратък текст на Бастиа, изпълнен със здрав разум и правилни принципи.

Биография на Фридрих Хайек
Георги Ангелов

Лорд Актън за свободата и правителството
Гари М. Гейлс

Лорд Дакър
Водещият историк, който направи име с "Последните дни на Хитлер" и го помрачи с дневниците на Хитлер.

Гео Милев - ШАРЛАТАН И ШАМАН
от Никита Нанков

Влиятелният политически философ Джон Ролс почина на 81 години
Кен Геуърц

Поглед в очите на света
Робърт Каплан
The Atlantc Monthly Magazine
Самуел Хънтингтън е човек с благ маниер, но с остри възгледи за колизията между Исляма и Запада, за ролята на военните в либералното общество, за това какво разделя страните, които произвеждат от страните, които изостават. Хънтингтън често бе осмиван и хулен, но неговите възгледи ще останат валидни десетилетия напред.

История за Заека - Джон Ъпдайк
Умението си да улавя и най-дребния детайл Ъпдайк прилага най-добре в живописните си изследвания във вселената на секса. И в същото време писателят, който миналото лято навърши 70, смята себе си за наивен и невинен. Не се ли крие тук някакво противоречие, пита се Джини Дугари от „Таймс магазин".

Кратка история на Ясер Арафат
Лидерът на ООП е ужасен администратор, но е брилянтен в изграждането на имидж
От Дейвид Брукс

По следите на гения
Проучване върху наскоро извадени на бял свят досиета на ФБР, показва упоритите опити на Бюрото да докаже, че Албърт Айнщайн е бил комунист.
От Ралф Селиндър

Карл Попър

Как работи всичко
Стефан Уолфрам казва, че след 300 години съществуване науката ще бъде разбита… и че той може да я закрепи
От Майкъл Д. Лемоник

Профил Франсис Фукуяма
Той е интелектуалецът, който стана известен с готовността си да се изкаже по всички въпроси на деня, включително и по тези, които засягат и "след-човешкото бъдеще". Профил на Франсис Фукуяма от Готфри Хъдсън
The New Statesman

"Първоизточникът" - щрихи от живота на Алан Грийнспан, вторият по сила мъж в Америка
По Джон Кассиди
New Yorker
Единствен син на самотна майка, Алан Грийнспан беше обикновено еврейско дете от населения с емигранти ню-йоркски работнически квартал Бронкс. Днес много хора смятат, че той е най-важния човек в САЩ след президента.
първа част>>>
втора част>>>

Профил: Честит рожден ден, Милтън Фридман!
Нобеловият лауреат Гари Бейкър прави кратък обзор на творчеството на популярния икономист.