Media Times Review    Google   
___
перспективи
 

октомври/ноември 2006
Една по-различна американска външна политика
В настоящия момент изглежда много съмнително, че историята ще оцени благоприятно войната в Ирак. Съединените Щати все още имат шанс да създадат един демократичен Ирак, доминиран от шиити, но новото правителство ще бъде слабо в продължение на много години, както и тежко зависимо от американската военна помощ.
Франсис Фукуяма

Грузинската стратегема и геоенергийните уравнения
Кризата между Грузия и Русия се следи внимателно в Европейския съюз, САЩ страните от ОНД и Черноморския басейн. У нас се пази мълчание. За да не се правят предизборни грешки и да не обидим някой “силен”. Страхувам се, че “карането по инерция” не е признак на добро политическо здраве и напомня рефлекса на премиера Дюрчани да се “скрием” докато не ни намери проблема. Със сигурност няма ангели в развилата се ситуация. Но има ясна линия на нашето “отсъствие”, която не бива да се преминава.
Илиян Василев

История за едно убийство в Москва
Тя не беше харизматична, не пълнеше залите с лекциите си, нито бе много добра в предаванията на живо. Въпреки това по времето на своето убийство в Москва Ана Политковская беше на върха на своето влияние. Една от най-известните журналистки в Русия и една от най-добре познатите руски журналисти в света. Тя беше доказателство, че няма нищо по-силно от написаната дума.
Ан Ейпълбаум

Дигитален Маоизъм
Проблемът е в това как Уикипедия бива разглеждана и използвана; как тя беше въздигната толкова бързо до такава важност. "Уики" е част от по-големия модел на новия online колективизъм, който възражда идеята, че колективът е по-мъдър...
Джейрън Лейниър

Ние вярваме в доброто
Основателят на Уикипедия Джими Уейлс за неговата интернетска енциклопедия и за разума на интернетската общност
Интервю на Die Welt

В търсене на лекарството
Ерика Чек

автуст/септември 2006
GOOGLE
Само за осем години любимецът на царството на интернет достигна върховете на славата и богатството. Използвана във всяко кътче на света, популярната търсачка е класически пример за сбъдната американска мечта. Въпреки това Google започва да предизвиква скептичност на Уолстрийт и да буди гнева на правозащитните организации. Наистина ли Google е толкова услужлив, вездесъщ и всемогъщ, колкото изглежда?
Дейвид А. Вайс, Foreign Policy

“Непропорционален” в каква морална среда?
Перверзията на днешния международен протест към войната в Близкия изток се състои във факта, че действително има непропорционалност в тази война, има една радикална морална асиметрия между Хизбула и Израел: Хизбула съзнателно се опитва да причини смъртта на невинни от двете страни на границата, докато Израел съзнателно се опитва да намали цивилните жертви също от двете страни на границата.
Чарлс Краутхамър, Washington Post

В партията на Бога
“Всеки ни казва, вие сте луди, какво правите, вие не може да победите Израел. Но ние показахме, че евреите не са непобедими, ние им създаваме големи проблеми и ще продължим да правим това.”
Джефри Голдбърг, New Yorker

юни/юли 2006
Икономическата логика и историята ни показват, че свободните икономически системи, с тяхното уповаване на частното формиране на капитал и стимули, по-добре насочва ресурсите към ефективно посрещане на потребителските нужди. В една пазарна икономика, производителите на петрол, точно както фабрикантите на безалкохолни напитки и компютри, отговарят на високите цени и увеличават капацитета и производството.
Стефан Браун и Ричард Алм

април / май 2006
Тъмната страна на китайския възход
Икономическият разцвет на Китай смайва инвеститорите и пленява света. Но зад небостъргачите и димящите заводски комини се крият масова корупция, огромни разхищения и елит, който не проявява особен интерес към подобряване на положението. Забравете за политическата реформа. Перспективата за бъдещето на Китай е упадък, а не демокрация.
Минсин Пей

Авиокомпаниите
Авиоиндустрията е разтърсвана от фалити, тероризъм и високи цени на петрола. Клиентите се оплакват от лошо обслужване и дълги опашки. Обречени ли са авиокомпаниите?
Джовани Бисиняни

Четвъртата световна война като четвърто поколение война
Предизвикателството пред Запада днес не е сблъсъкът на цивилизации, нито просто войната с тероризма: по-скоро то е бунтът в средите на ислямистите, който започна през1979 г. и който оставаше за Запада, поне до 2001 г., второстепенен театър на действия.
Тони Корн

февруари / март 2006
Кубът и катедралата: Европа, Америка и политиката без Бог
Католическият теолог Джордж Вайгел, автор на Witness to Hope: The Biography of Pope John Paul II, е разтревожен, наблюдавайки как европейците отхвърлят своето християнско културно наследство.

Кой дърпа брадата на Мохамед
Веселин Кандимиров

Путинизъм
От самото му ненадейно издигане на президентския пост, след "абдикацията" на Борис Елцин в края на 1999 г., Владимир Путин е загадка за анализаторите. Какви са възгледите на бившия шпионин (ако изобщо има такова нещо: самият той каза веднъж, че "няма бивши чекисти"), който на думи възхвалява свободния пазар? На кои други лидери прилича? Играта на "путинология" продължава цели шест години.

Махмуд Ахмадинеджад: Ядреният пророк
Блок от статии: Раймънд Уитакър, Даниел Пайпс, Ирина Петрова и Жером Бернар

декември 2005
Кой лъже за Ирак?
Обвиненията, че правителството на Буш е подвело света и Америка за войната в Ирак не само, че са неоснователни, но и неверни
Норман Подхорец

Бикултурна Европа е обречена
Преди три години, през декември 2002, бях помолен да участвам в симпозиум посветен на развитието на Европа. Тогава започнах изложението на своята реч с думите: “Намирам, че е по-лесно да бъда оптимист за бъдещето на Ирак или Пакистан, отколкото, да речем, за бъдещето на Холандия и Дания”...
Марк Стейн

Европейски перспективи
Блок от статии посветени на състоянието и бъдещето на Европейският съюз

"Гражданската война е вече тук"
На бомбите на сунитските терористи, шиитските милиции отговарят с изтезания и произволни екзекуции. Четири иракски активисти по човешките права разказват ужасите на Басра, Мосул, Тал Афар и Фалуджа.
Марио Портанова

ноември 2005
Кошмарът на утопията
Тази година икономисти, политици и рок звезди от богатите държави поискаха опрощаване на дълговете и отпускане на помощ за най-бедните страни в света. Това определено звучи като правилната позиция. Но утопичните мечти за намаляване на бедността пренебрегват някои ясни факти. Като дават такива големи обещания, активистите от богатите страни удължават истинския кошмар на бедността.
Уилям Ийстърли

Ще има ли бъдеще за България?
През годините на “прехода” нито един политически лидер или партия нямаха смелостта и съзнанието да признаят, че са спечелили изборите, не защото са били по-добри, а защото е имало по-лоши.
Цончо Цончев

октомври 2005
Бъдещето на бъдещето
Повечето от нас са обучени в една професия, една дисциплина, една кариера; и повечето от нас получават заплати от опита ни в една област. Все пак, бъдещето ще се нуждае от интердисциплинарно мислене, способността да се работи с различни категории и на границите на експертността. Бъдещето ще бъде родено там, където изкуството се среща с бизнеса, там където науката среща религията.
Алън Уебър

Български маршрути
България страда от липсата на собствен имидж; факт, който поражда често клишета и объркани представи. Човек или грубо асоциира тази страна с епизода с чадъра-убиец, или забравя, че на телевизионните метеорологически карти между Букурещ и Атина, Белград и Истанбул, столицата на България е София. Понякога тази липсваща или мрачна представа дава на българите чувството, че са “грозните патенца” на европейското гнездо, и оправдава нуждата да припомним съществените дадености на една от най-древните европейски нации, за да можем да обхванем по-добре залозите на настоящето.
Мона Фосколо

В търсене на про-американски настроения
Никога досега антиамериканските настроения не са се радвали на по-широка популярност. От Пекин до Берлин, от Сидни до Сао Пауло противниците на Америка вече наброяват цяла армия. Все пак не всички са се увлекли по антиамериканската мода. Къде, в кои среди все още се възхищават на Америка и защо? Моля, запознайте се с проамерикански настроените.
Ан Епълбаум, Foreign Policy - България

Оценка на научните постижения - по света и в България
Лазарин Лазаров

септември 2005
Гневните мюсюлмани на Европа
Радикалният ислям се разпространява из Европа сред потомците на мюсюлманските имигранти. Останали без права и без илюзии поради неуспеха да бъдат интегрирани, някои европейски мюсюлмани обявяват джихад на Запада.
Робърт Лейкън, Foreign Affairs

Как да мислим "АТАКА"?
Нежеланието малцинствата да бъдат успешно интегрирани/асимилирани, а социалното им положение подобрено, развращава политическата система и води до най-отвратителни прояви на омраза. Крайният национализъм, расизмът и тероризмът имат общ корен – омразата към другия. Media Times Review публикува текста “Как да мислим “Атака”? на Красимир Кънев, не защото смята Коалиция “Атака” за политическа сила с бъдеще, а защото вижда в нея “политическият” израз на омразата, завладяла българското общество.

август 2005
Автомагистрала Тракия
Media Times Review представя част от междинния доклад от разследването на TRANSPARENCY INTERNATIONAL – БЪЛГАРИЯ за изграждането на автомагистрала “Тракия”.

Ще бъде ли светът китайски?
За първи път в най-новата история се развива индустриално общество, което кара Запада да се страхува за своето икономическо и културно господство.
Георг Блуме

Китайски “Левиатан”

Европейски перспективи
Блок от статии посветени на състоянието и бъдещето на Европейският съюз през 2005 година.

Образователната олигархия на България
Защо реформа в образованието не е извършена и до ден днешен? Отговорът е: защото определена група от хора има икономическа изгода това да не се случи. Нея можем да наречем образователна олигархия на България.
Иван Панчев

юни 2005
Началото на историята
Европа и Америка без съмнение са свързани една с друга по начин, който прави различията между тях второстепенни, много по-маловажни в сравнение с идеите, които ги обединяват.
Златко Енев

Статуковото на Балканите е опасно
Международната комисия за Балканите препоръча стратегия за бързо интегриране на Балканите в ЕС, което да е предшествано от решаване на откритите въпроси за статути и граници.

май 2005
Един свят, конкуриращи се теории
Изучаването на международните отношения би трябвало да ни обясни какво става в света. Това изглежда е невъзможно, защото се оказва, че дори най-добрите теории са недостатъчни. Те обаче ни помагат да спукаме балона на илюзиите и да свалим опростителските етикети от типа на неоконсерватори и либерални ястреби, които доминират във външнополитическите дебати.
Джак Снайдър, Foreign Policy - България

април 2005
Мъртъв ли е още Бог?
Мрачната оценка, която Десол дава на западния човек, с неговият ограничен, отблъскващ възглед за истина и толерантност, е навсякъде в контраст и противоречие с ведрата оценка на Мак Грат за възродената духовна чувствителност на човека.
Клер Берлински

Източна Европа се нуждае от обединен Запад
Страните от Източна и Централна Европа са неуязвими за антиамериканска пропаганда, заявява албанският писател Ишмаил Кадаре.
Ишмаил Кадаре

март 2005
Геополитическата стратегия за втория мандат на Буш
Вторите президентски мандати в Белия дом отварят път за нови решения. Те дават възможност в най-малко неудобния момент да се сменят или прегрупират ключови съветници. Те намаляват влиянието на вътрешно-политическите фактори върху решенията на правителството, защото преизбраните президенти не се боят от следващи избори. Съюзници и врагове разбират с кого ще си имат работа през следващите четири години. Вторият мандат е подходящото време за едно правителство да разкрие стойността на своята работа.
Джон Люис Гаддиc

Оранжевата революция и перспективите след нея
Ситуацията в Украйна е много по-сложна затова е погрешно противопоставянето там да бъде характеризирано като борба между официозната проруска власт и свободните украински граждани. Играчите са много повече, а играта е много по-непочтена и объркваща.
Вероника Бикова

Това, което стана в Украйна, не е революция
"Проблемът на чуждите медии е в това, че те не разбират, че на тези избори силите бяха не 2, а 3! ПИАР-кампанията на Юшченко целеше да създаде впечатление, че Янукович и Кучма е едно и също! Но аз съм готова да се закълна, че това не е вярно!..."
Катя Никитина

Новото предизвикателство
Десетилетието между рухването на Империята на злото и рухването на Световния търговски център беше време на политическа леност. Останал без сериозен противник, Западът започна да изпада в самоуспокоение. Липсата на проблеми направи възможна появата на такава демобилизираща идея, като тезата на Фукуяма за края на историята. 11 септември обаче го отрезви и тонизира. Сега има проблем за решаване и ще трябва да се действува. Това е добре дошло, защото цивилизацията е действие, а не състояние.
Веселин Кандимиров

Руската трагедия и европейската завеса
Трагедията на загиналите в Беслан, потресла световната общественост, е само една мъничка точка от трагедията, в която Русия затъваше в продължение на десетилетия, логично продължение на много други трагедии, към които светът е бил възмутително сляп.
Вероника Бикова

Федералните дилеми на Путин
Управленческите реформи в Русия, базирани на централно-спуснати назначения, рискуват да създадат по-скоро една куха, размита държавна структура, отколкото солидна и ефективна система -- било то на областно или на централно ниво.
Фиона Хил

февруари 2005
Демокрация и свобода
Интервю на Бен Уотънберг с Фарид Закария, главен редактор на Newsweek Magazine International и автор на книгата “The Future of Freedom: Illiberal Democracy at Home and Abroad”

Съдбоносният триъгълник: Съединените щати, Европа и Близкия Изток
Америка и Европа рядко са имали сходни гледища по отношение на Близкия Изток и това е жалко, тъй като този проблем засенчва други области на единомислие между Вашингтон и Брюксел - казва френският политолог Жюстен Вейс

януари 2005
Разбраното Просвещение
Събитията в последно време могат да накарат някого да се чуди дали живеем в просвещенска епоха. До вчера въпросът изглеждаше ясен: краят на историята бе близо до нас, либералната демокрация се разпространяваше из целия свят, културните войни замираха, Америка използваше своята военна сила само за хуманитарни цели, а новата икономика обещаваше интересна работа и изключително богатство. Но това бе през 90-те.
Питър Берковиц

Българският “соцпатриотизъм” и неговите наследници
Отношението към родината е екзистенциален проблем на човека. За по-голямата част от българите “родина” и “родно” са травматични понятия. Отношението към тях варира от краен шовинизъм до краен нихилизъм.
Вероника Бикова

Съревнование между Вятъра и Слънцето
«Колкото по-силно духа вятъра, толкова по-силно дърпа човека палтото към тялото си... Преследванията и несправедливостта просто каляват тенденцията на човека да се придържа към своите древни обичаи, вероизповедание и ритуали», пише Тафт. «Само когато Слънцето със своите топли лъчи повиши температурата и създаде некомфортност, човекът свали сам палтото си».
Джонатан Лоурънс

декември 2004
Антисемитизмът в Европа
Ако насилието срещу евреи днес вече е станало широко разпространено из перифериите на европейското общество, то анти-еврейската тема става все по- често срещана и сред преобладаващата част от европейското население. Никой, който не е прекарал достатъчно време в континентална Европа напоследък - или никой, който не е убеден, че антисемитизмът стои в обичайните си норми - не би пропуснал да забележи честотата, с която очевидно добре образовани европейци приписват на "силните еврейски интереси" или на предполагаемото "еврейско лоби" ролята на виновник за събитията в света или в техните страни, които те не одобряват...
Джон Розентал

Европейски ислям или ислямска Европа?
Ако мрачната физиономия на Осама бин Ладен олицетворява за американците най-заплашителния аспект на Исляма, европейският еквивалент може да бъде с лекота мюсюманка с децата си. Европа има ниска раждаемост и застаряващо население. Всичко това, съчетано с непрекъснато растящия брой мюсюлмански емигранти и тяхната висока раждаемост, може да наложи демографска и културна трансформация до две поколения...
Дъглас Е. Стройзенд

АЕЦ Белене - сравнение със световната практика
Правителството иска първият блок на АЕЦ Белене да влезе в работа още през 2009 год. Много от главните въпроси около този проект не са изяснени, продължават да се заобикалят, а цялостният подход предизвиква повече въпроси отколкото отговори.
Георги Касчиев

Ирак и спонтанния ред
Макс Бордърс

ноември 2004
Интелектуалният произход на хулите към Америка
Вярата, че човешкият прогрес може да бъде постигнат чрез разрушаването или дори упадъка на американската сила, е опасна илюзия. Да се твърди, че голямото неравенство в богатството, което съществува между напредналите капиталистически страни и Третия свят може да бъде излекувано чрез изблиците на бясното и ирационално охулване на Америка е не само утопично, но и неморално.
Лий Харис

Демократична война, репресивен мир: за антиамериканизма
В последната си книга, “Антиамериканизмът в Европа: културен феномен”, проф.Бърмън изследва различните измерения на това културно явление. Авторът показва как антиамериканизмът се оказва полезна идеология за определяне на новата европейска идентичност.
Ръсъл Бърман

Българските проекции на иракската криза
Операция “Свобода за Ирак” открои изключително остро голяма част от проблемите на България. Иракската криза беше изпитание и за политическия елит, и за журналистиката, и за интелигенцията, и за обществото. Никой не се справи с това предизвикателство.
Вероника Бикова

Законност и власт
Американската хегемония е абсолютна само във военната област - посочва Франсис Фукуяма. За да бъде ефектен глобален лидер, Америка се нуждае от легитимност в очите на света. Американците вярват, че техните собствени институции и ценности им дават подобна легитимност, но понякога те объркват понятията свързани с техните национални интереси и по-широките интереси на човечеството.
Интервю с Франсис Фукуяма

октомври 2004
Европа губи почва
Културните медии от гледна точка на Интернет
Европейците са откривателите на Интернет, но пък Америка е източникът на всички бизнес идеи и концепции за световната мрежа. Нещо повече, американските медии се доказват като много по-щедри към своите читатели, давайки им свободен достъп до публикуваните статии и коментари. И ако Европа наистина желае да създаде една обществена среда, то европейските вестници и списания трябва най-накрая да осъзнаят и премислят шансовете, които Интернет й предоставя
Тиери Шарвел

След атаките на 11 септември, 2001 година, Америка възприе нова, по-мускулеста стратегическа доктрина, която се радва на двупартийна подкрепа и навярно ще характеризира външната политика на САЩ през идните години. Европейците трябва да се научат да приемат този факт, но американците от своя страна трябва да се стараят да поддържат не само своята мощ, но също политическата си и морална привлекателност.
Радек Сикорски

Горчивата истина за българската интелигенция
В нито един от многото анализи и публикации, посветени на причините, довели СДС до катастрофалната загуба на изборите, не се постави ясно въпросът за отговорността на българската интелигенция, и то на онази част от българската интелигенция, която се идентифицира с единствената днес опозиция..."
Вероника Бикова

Преобладава впечатлението, че светът е в хаос. 350-годишното управление на системата «нация-държава» е приключило...
От Норман А. Бейли и Крайтън М. Зоакос

Метросексуалната суперсила
Според бестселъра на Майкъл Флокър от 2003 година The Metrosexual Guide to Style: A Handbook for the Modern Man мъжете икони на 21 век, които определят тенденциите, трябва да комбинират принудителната сила на Марс и привлекателната хитрост на Венера...С геополитиката е същото.
От Параг Канна

август - септември 2004
Промяната в глобалните сили се случва рядко. Още по рядко това става по мирен начин. Вашингтон трябва да внимава: Азия израства бързо със своята увеличаваща се икономическа сила, която се превръща в политическа и военна мощ. Пред това предизвикателство Западът трябва или да се приспособи, или да изостане.
Джеймс Хоги Джуниър

Ниъл Фъргюсън за американския “либерален империализъм”
Историкът от Оксфорд Ниъл Фъргюсън казва, че Съединените щати са в имперски отказ. В своята последна книга Colossus: The Price of America's Empire, Фъргюсън твърди, че Америка, в своята ненадмината политическа, военна и икономическа мощ de facto е империя, но една “либерална империя”. Според Фъргюсън, Америка трябва да приеме своя имперски статус и да работи за утвърждаването на пазарните демокрации, за да възпре растежа на тиранията и анархията по света.

Обикновеното споменаване на Ал Кайда предизвиква асоциации за ефективна терористична мрежа, ръководена от мощен криминален ум. Все пак ал Кайда е по-смъртоносна като идеология, отколкото като организация. "Ал кайдизмът" ще продължава да привлича поддръжници и занапред, независимо дали Осама бин Ладен е техен водач или не.
От Джейсън Бърк

Няма природно възникнала вражда. Всяко противопоставяне израства от специфична поредица от исторически обстоятелства. В тази статия професорът от Университета Дюк Брус Лорънс твърди, че истинският враг на мира е погрешно разбраната вяра.
Брус Лорънс

май-юни 2004
Eвроатлантически ценности или рефлекси от времето на Варшавския договор?
Димитър Русев

Джонатан Маркъс от Би Би Си разглежда мястото на САЩ в съвременния свят.

Интервю със Збигнев Бжежински върху американския окупационен режим в Ирак и грешките на Вашингтон в анти-терористичната стратегия.

Имахме нужда от отговори, и Google реагира на това. Какво следва?
Джоел Ахенбах

Нейната икономика не е моделът на капитализъм, който намираме в учебниците. Заедно с другите средно-богати страни Русия страда от неравенство, финансови кризи, голям сенчест сектор и обвързана в едно политическа и икономическа власт. Но твърдението, че руската икономика е само и нищо повече от чудовище, е голямо преувеличение и резултат от невежество.

Андрей Шлайфер, Дениъл Трийсман

март-април 2004
Разговор, проведен в Института Аспен (Италия), между професора от Харвард Самуел Хънтингтън и проф. Антъни Гидънс, директор на Лондонското училище по икономика и политически науки.
New Perspectives Quarterly

Произход и опасност на анти-американизма
Хората осъждат Америка по различни причини - нито една от тях не е добра.
Хърбърт Лондон

януари-февруари 2004
Духът на капитализма
Икономистът Хернандо де Сото твърди в своята книга The Mystery of Capital: Why Capitalism Succeeds in the West and Fails Everywhere Else, че правото на собственост е основният фактор за постигането на икономически растеж. Но дали е прав?
Робърт Самуелсън

Анти-семитизмът в Европа
Опасностите за евреите в Европа, представлявани от надигащата се "етно-национална" идеология стават особено сериозни в светлината на едновременното надигане под знамето на "анти-глобализацията" и на неясната "лефтистка" идеология
Джон Розентал

Психология на цените и мотивационната теория в маркетинга
Човешкото съзнание и несъзнание отдава различна тежест на различните числа. Може да се докаже, че семиотичният заряд на числата е културно обусловен...
Димитър Събев
ноември-декември 2003
Свобода, икономика и християнство
Интервю с Леонард Лиджио,
учен от Института за хуманитарни изследвания на университета “Джордж Мейсън”, САЩ и изпълнителен вицепрезидент на фондацията за икономически изследвания “Атлас”.

Назад към човешката природа
Ендрю Нортън разговаря с Франсис Фукуяма

Консерватизъм и християнство
Текстът, който Media Times Review предлага, не може да разкрие изцяло значението на консерватизма като политическо и идеологическо движение, но би спомогнал за изграждането на една по-ясна представа за идеите и същността на класическите десни партии в Западна Европа.
Браян Грифитс

Неравенство в разпределението - на капитализма
Световното неравенство се дължи на капитализма. Не на капитализма правещ определени групи хора бедни, а на капитализма, който прави тези, които го практикуват, богати. Неравномерното разпределение на богатството в света се дължи на неравномерното разпределение на капитализма.
Йохан Норберг

септември-октомври 2003
Хегемония или империя
Дали днешното влияние на Съединените щати прилича на влиянието на Британия в нейния разцвет? Две хегемонии дават един отговор; но "империи" може би е по-точната дума.
Ниъл Фъргюсън

Политиката на оксиморон
Можем ли да поставим знак на равенство между цивилизованото общество и примитивното? Какво е културата - връх на човешките постижения или начин на живот? Роджър Сандъл дава своите отговори в статия, публикувана в летния брой на популярното консервативно издание The New Criterion

Raison d'etat по български
Цончо Цончев

Европа, Европа
Обърканият дебат за новия европейски патриотизъм
Джеферсън Чейс

Стопяващата се Русия - население и сигурност
Анализ на RAND Corporation

юли-август 2003
Бизнес и морал
Лекция на лорд Грифитс, един от главните архитекти на приватизацията и децентрализацията във Великобритания по времето на Маргарет Тачър

Отворено писмо до
Бил Бенет
Наркотиците са трагедия за пристрастените. Но криминализирането на тяхната употреби превръща тази трагедия в бедствие за обществото. Нашият опит със забраната на наркотиците е повторение на нашия опит със забраната на алкохолни продукти.
Милтън Фридман

Политиката и забраната
Освен че е неморална, войната с наркотиците е и твърда скъпа още от началото й. Тази "война" дълго време консумира ресурси на стойност милиарди и милиарди долари, всички похарчени без никакъв забележим ефект. Всъщност единственият несъмнен резултат от войната с наркотиците е отвратителното потъпкване на свободите.
Дон Бодро

май-юни 2003
Възходът на етиката във външната политика: достигане на ценностен консенсус
Преди забравян, днес моралът става водеща сила във външната политика.
От Лесли Гелб и Джъстин Розентал

"Аз съм прав, ти грешиш, върви по дяволите!"
Сблъсък на цивилизации. Кой ще победи - "фанатичният триумфализъм" или "толерантния релативизъм"? Професорът по арабска история Бърнард Люис се опитва да даде отговор на този и на много други въпроси, свързани с проблемите на съвремието.
От Бърнард Люис

Дилемата на съвременния университетски преподавател: Да обучава студентите или да прави научни изследвания?
Доц. д-р Иван Върбанов

Хулигански тезиси за Института за литература
Никита Нанков

Висшето образование - два модела (единият е излишен)
Георги Ангелов, Георги Киров

април 2003
Истинският ислям
В Двете лица на исляма журналистът Стефан Шварц твърди, че за да различим толерантната страна от лицето на исляма, ние трябва да видим и грозната му, екстремистка половина.
Разговор на Кати Бейкън от Atlantic Monthly със Стефан Шварц

Противоречията на капитализма
Защитниците на индивидуалните права и свободните пазари, не могат да спечелят интелектуалния дебат с идеологическите леви. Това е защото няма никакъв интелектуален дебат с левите. Не може да има дебат, тъй като опонентите на капитализма просто не са отворени за рационална дискусия.
Джим Перон

Ботсвана - страната с най-висок икономически растеж в света
Георги Ангелов

Новият световен безпорядък
Цветан ТОДОРОВ

Войната в Ирак - след началото и преди края
Цончо Цончев

март 2003
Преодоляване на Атлантическото разделение
Реалността е, че освен своите разлики, в годините на глобализацията и масовия тероризъм няма два по-близки региона в света от Европа и Америка. Тези региони ще загубят еднакво, ако не успеят да застанат един до друг в усилията да защитят своите общи ценности и интереси.
От Филип Гордън

Как силата на идеите може да преобрази една страна (или чикагските момчета и генералите)
Как такава новаторска реформа може да се случи в една развиваща се (много бавно и много трудно) страна като Чили? Как е била осъществена?
от Хосе Пинера

Кажете истината
Екипът на Буш трябва да се размърда, да оправдае тази война с истината и да започне да изгражда глобална среда, където Америка може да се противопостави на Саддам, без светът да му ръкопляска
Томас Фридман

Глупостта може да се лекува, твърди един от откривателите на ДНК
Наскоро, 50 години след откриването на структурата на ДНК, един от нейните съоткриватели предизвика истинска буря в научните среди, изказвайки твърдението, че глупостта е генетично заболяване, което може да бъде лекувано.

февруари 2003
Лудуваме на воля и кога нихилизмът ще разбере, че сам си е враг?
Стефан Панчев

Загадъчният свят на търговията и парите
Media Times Review предлага откъс от последната значима книга на Фридрих Хайек "Фаталната самонадеяност"

януари 2003
Маркс след комунизма
Като система на управление, комунизмът е мъртъв или умира. Като система от идеи, неговото бъдеще изглежда сигурно.

Американският консерватизъм - въпрос на темперамент
Тук-там в модерния свят може да откриете страни с консервативни партии. Великобритания е една от тях, но Съединените щати са последната останала държава с истинско консервативно движение.
От Роджър Скъртън

Как се покорява света
Старата тактика да станеш световен господар

Християнският век
Коя е световната най-бързо растяща религия?

Бъдещето
"Мюсюлманското общество трябва да реши дали да се помири с модерността."

Отвъд американските брегове
Днешната "консервативна" външна политика има идеалистични цели 
Франсис Фукуяма

декември 2002
Новите популисти на Европа
Тази пролет Рабела де Фария стана първият чернокож член на градския съвет на Ротердам. Родената в Суринам бизнесдама беше избрана с бюлетината на партията на Пим Фортуин, който според слуховете, бе расист и както е известно бе убит точно преди парламентарните избори в Холандия през май. Объркала ли е Фария партията или размножилите се в Европа десни популисти се нуждаят от по-внимателно разглеждане?
Ричард Херцингер

Затворените граници на "отвореното общество"
Същността на съвременната глобализация е консолидацията на развитите държави и противопоставянето им на останалия свят
Борис Димитров

Збигнев Бжежински: "Русия не е в числото на световните държави."
Интервю на Би Би Си с автора на "Голямата шахматна дъска", взето по време на срещата на НАТО в Прага.
цялата история>>>

ноември 2002
Пътят на Америка
Нещастието да бъдеш единствената световна сила
От Фарид Закарая

Орелът падна на земята
С Pax Americana е свършено. Предизвикателствата - от Виетнам и Балканите до Близкия Изток и 11 Септември - разкриха границите на американското могъщество. Ще се научат ли Съединените щати да се снишват или американските консерватори ще продължат да се съпротивляват, като по този начин превърнат растящия упадък в бързо и опасно сгромолясване?
От Имануел Валерщайн

октомври 2002

Глобализация, жива и здрава
Ако има състезание за най-твърдоглавото и погрешно предсказание за света след 11 септември, най-вероятно победа ще извоюва изявлението на известния професор от Лондонското училище по икономика Джон Грей, че "11 септември бележи края на ерата на глобализацията".
Томас Фридман

Сила и слабост
Време е да спрем да се правим, че европейците и американците споделят общ възглед към света, или дори че живеят в един и същи свят. Когато дойде време да се поставят национални приоритети, да се определят заплахи, да се дефинират предизвикателства, да се оформя и осъществява външна и защитна политика, САЩ и Европа поемат различни пътища.
От Робърт Каган

септември 2002
Как светът работи
Media Times Review Ви запознава с един широко дискутиран текст, написан през 1993 година от Джеймс Фолоус, който срявнява различните идеи и пътищата към икономическата сила и националния просперитет.