Media Times Review    Google   
___
преглед
 

април - юни 2006

“Новата журналистика” и истината в лъжата
Радио "Дойче Веле"

Москва отново притеснена от действията на Вашингтон
С ход, който вбесява Москва, Съединените щати предлагат да разположат система за противоракетна отбрана в Централна Европа, за да парират евентуална атака от сдобил се с ядрено оръжие Иран.
Рупърт Корнуел

Популистки интерпретации на Историята в путинова Русия
В путинова Русия е налице явно нежелание за участие в честна и открита дискусия както върху болшевишката революция, така и върху антикомунистическата революция от 1990 година - като че ли режимът се опасява, че събитията разтресли Русия в началото и в края на 20 век може да се случат отново в бъдеще.
Дмитри Шлапентох

декември 2005
Английска България
Юлиян Попов

ноември 2005
Кой ще ни защити казаните?
Ден-два след като Тим Уокър, дипломатическият редактор на неделното издание на британския вестник Таймс описа България като разбойническа държава, в която хората се гърмят по улиците, а англичаните без да мислят си хвърлят парите в недвижима собственост, в София бе извършено поредното показно убийство. Този път падна митничарка. Още кръв в злата мелница на надменните англичани, ще каже някой...
Юлиян Попов

Булгарно и противно
България. Два пъти съм идвал тук и признавам, че така и не разбрах кой е господар на това място. Цветан прави всичко възможно да ме осветли какво е НДСВ, БСП, ДПС, СДС, "Атака"... Но няколко журналисти, които срещнах в София през първата ми вечер, споменаваха други абревиатури - СИК и ВИС, организации на престъпния свят, една сенчеста смес от бивши щангисти и борци, основали охранителни фирми след краха на комунизма и купили чрез тези компании политици в МВР и финансовото министерство. СИК например била свързана с БСП.
Том Уокър

Индипендънт: Убийството на Кюлев засенчи намеренията на България да се справи с престъпността
октомври 2005
NEZNAM.BG
Идеята на интернет е да дава достъп до информация и да осигури глобален канал за общуване, а не да натрапва безразборни боклуци на хората. И ако някой наистина се е загрижил за българското образование, логично е първо да се замисли за дигитализация на всичко онова, написано на български език. Хората сами ще намерят достъп до този ресурс. А и пазарът, който тласка развитието на комуникациите с по-голяма скорост и от най-пъргавата държавна администрация, ще им помогне.
Юлиян Попов

юни 2005
Изкупителните жертви на либийския СПИН
Доктор Здравко Георгиев помага на дипломатите да пренесат кашони с книги и храна. След няколко часа съпругата му Кристияна и другите петима задържани ще ги получат. "Редовно им изпращаме храна". Когато разказва историята си, той се задъхва и нервно подръпва от цигарата, която държи с върха на пръстите си. От една година той живее в посолството на страната си, България, и има забрана да напуска либийската територия...
Кристоф Болтански, в. Либерасион

Сърцето казва "не" на тялото
Дали бъдещите историци ще запишат датата 29 май 2005 г. като началото на края на ЕС? Би било глупаво да отхвърлим с лека ръка тази възможност. Всички предишни опити за обединяването на Европа, като се започне от Римската империя, са се проваляли. Защо този да бъде изключение? За разлика от всички предишни империи, постмодерната империя, наречена Европейски съюз, е изградена със съгласието на хората. Не само във Франция, но и в цяла Европа обаче хората все повече чувстват, че нямат думата за ЕС.
Тимъти Гартън Аш, в-к Гардиън

май 2005
Демографски инженеринг
Абсурдът на демографската политика, както и на всеки опит да се моделира общественото развитие, се състои в аксиомата, че цялото знание за обществото не може да се побере в една глава. Развитието винаги е било резултат от взаимодействие между хора, които притежават различна частица от общото количество знание. В това обаче не вярват “социалните инженери” - хора, които се опитват да изградят общество според своята преценка за добро и лошо.
Георги Стоев

януари 2005
За здравното осигуряване и българите в чужбина
Завръщането в родината би трябвало да е повод за радост, а не за безпокойство, че ще ви конфискуват работния лаптоп на границата и ще ви поискат 1000 лв здравни осигуровки за да отлетите обратно.
Атанас Чобанов

Управлението на университетите и БАН е на порочни основи
Лазарин Лазаров

декември 2004
Неравенството на свободата, несвободата на равенството
Бих искал днес да защитя пред вас една идея, която ме вдъхновява и в която вярвам; една модерна и същевременно стара философия за свободата, за изграждането на свободно гражданско общество на икономически напредък и благоденствие, за изграждането на общество, към каквото страната ни се стреми. Говоря за либертарианството.
Милен Велчев

Вервайте ни! Или готови ли са левите?
Обнадеждени от все още слабото дясно, левите се надяват на власт. Готови ли са обаче за нея и докъде е стигнала тяхната икономическа модернизация?
Юлиян Попов в Mediapool

септември 2004
Ройтерс: “Достъпът до здравни грижи на бедните хора в България под опасност.”

Интервю с Любомир Канов
"В България съществува култура на обществената византология, която се развива на няколко етажа. Истината се разкрива като люспи от кромид и никога не се достига до най-простото, до нещото, което следва да бъде заявено от самото начало. В България съществува навика да се лъже. Тук се лъже много..."

август 2004
АЕЦ Козлодуй: Митология за тъмнината
Българската енергийна система е един от мегаломанските продукти на българо-съветската дружба.Подобно на повечето комунистически проекти тя е мащабна, неефективна и съвършено несъобразена с концепцията "защита на потребителите".

Лицемерието на "новите" световни леви
Цончо Цончев

юни 2004
НЕОКОНСЕРВАТОРИТЕ, МОЗЪЧНИТЕ ТРЪСТОВЕ И ПОЛИТИКАТА НА САЩ
Елена Николова

Правозащитници критикуват изтезанията и издевателствата в Русия

Плодовете на изтезанията

април - май 2004
Философът на религията Уилям Крейг вярва, че явленията на Христос след Неговата смърт, празният гроб и възникването на християнската вяра са доказателства за действителното Му Възкресение.
Уилиям Л. Крейг

Светослав Божилов

Светослав Божилов

Център за икономическо развитие


Георги Ангелов


Ричард Пайпс

март-април 2004
Две илюзии се споделят в българската външна политика. Първата, че НАТО и ЕС могат да ни защитят от слабостите на собствената ни демокрация. И втората, че нашият принос е да сме мост на Русия към Запада. Първата се споделя от правителството и мнозинството, а втората от президента и БСП. И двете илюзии са вредни.
Иван Костов

В момента има две паралелни Англии. Това състояние може да се нарече “Бритзофрения”...
Стивън Канфър, City Joyrnal

През февруари се навършиха 200 години от смъртта на германския философ Имануел Кант. Важно място в неговото творчество заема текстът "Към вечния мир", в който Кант размишлява върху мирната перспектива и стига до извода, че мирът е възможен. Утопия ли е това или реалистичен проект?
Херфрид Мюнклер

За какво мечтая? За това добрите хора, наивниците, всезнайковците, които винаги се смятат за по-хитри от действителността, накратко всички хора на Запад да се откажат от своята руска мечта.
Андре Глюксман

януари 2004
АНТИГЛОБАЛИЗЪМ И АНТИАМЕРИКАНИЗЪМ
Статията е публикувана в списание РАЗУМ. Текстът е по книгата на ЖАН-ФРАНСОА РЕВЕЛ "L'obsession anti-americaine. Son fonctionnement, ses causes, ses inconsequences".

Калифорникация
Да се поучим от Калифорния, ако искаме да решим етническите и расовите проблеми на човечеството.
Тимоти Гартън Аш

Да не останеш сам в огромна къща
Само европейското кино днес, в епохата на електронните образи, на сателитните и кабелните комуникации, е запазило достойнството и морала си сред дивата какафония на образите и може да задържи лавината, която се спуска отгоре ни.
Вим Вендерс
октомври 2003
Дискусия върху българския преход
Media Times Review представя част от дискусията "БЪЛГАРИЯ И КРАЯТ НА ПАРАДИГМАТА НА ПРЕХОДА?", организирана от редакционния екип на списание РАЗУМ.

август 2003
За Владимир Василев
Атанас Свиленов

Доколкото си спомням
Георги Данаилов

юли 2003
Практиката подлага на изпитание бизнес етиката и социалната отговорност
Даниел Дъяну

Свободни разсъждения за свободата
Никола Антонов

март 2003
"Варшавският договор на Буш"
Морийн Дауд

Писмо до Морийн Дауд
"А какви всъщност са основните послания на Морийн Дауд в нейния Варшавски договор на Буш?" - пита един етнически българин
Венелин Ганев

януари 2003
Параграф 2002
Димитри Иванов
в-к Сега

Партии, елити, маси
Антоний Тодоров

Затворените граници на "отвореното общество"
Борис Димитров - сп. "НИЕ"

Европейците и четенето
Стоян Гяуров - Дойче Веле

Другият ислям - Турция след изборната победа на Ердоган

декември 2002
Корените на култа към личността
Какво е "култ към личността"? Този въпрос бе темата на международната конференция "Култове към личността по времето на сталинизма", организирана от университета в германския град Гисен...

Доклад на "Отворено общество" за корупцията в Средна и Източна Европа
Европейската комисия и държавите от ЕС са трайно загрижени от равнището на корупцията в страните-кандидатки, включително и България. В същото време корупцията е проблем и в самия ЕС.

Кой ще бъде кандидатът на Демократическата партия в САЩ през следващите президентски избори?

ноември 2002
От двете страни на похлупака
Владимир Трендафилов