Media Times Review    Google   
___









бизнес
 септември 2002

Кен Кършбаумър

CNN завладява
Ню Йорк:

Новото студио на Пола Зан предлага поглед към навалицата на Шесто авеню и Петдесет и първа улица.


С всеки изминал ден Ню Йорк все повече и повече се превръща в рай за студията, изграждан на нивото на улиците. Водещите телевизионни мрежи се надпреварват във вземането на мнения на случайни минувачи, в показването на градската шумотевица и суматоха.
Последният пример за това явление е повторното стартиране на шоуто на Пола Зан по CNN "Американско утро с Пола Зан", вече от неговия нов дом на ъгъла на Шесто авеню и Петдесет и първа улица. С това броят на националните телевизионни сутрешни шоу предавания, които се излъчват от непосредствена близост до тълпите на улиците на Манхатън, нараства на пет.
"Новото студио е с прекрасно разположение, там имаме свой собствен малък площад, където да организираме най-разнообразни мероприятия. А визията ми за вътрешността на студиото бе свързана с желанието за съчетаване на последните иновации от света на високите технологии с омекотяващото въздействие на цветовете и форми, избрани от нашите дизайнери." - това са думи на Гай Пепър, изпълнителен директор в CNN.
Студиото, изградено на уличното ниво, ще бъде обвито с прозорци от три страни, като по този начин ще дава възможност на зрителите и на гостите на шоуто да наблюдават Radio City Music Hall, трафика на Шесто Авеню, а също и Time Life Plaza, къде често се организират редица концерти и други културни събития.
Архитектурният проект на студиото е възложен на Meridian Design Associates. "Основният фактор, който взехме предвид при избора на мястото, бе неговото присъствие на улицата, както и възможността да доближим CNN до хората навън", казва Байс Уилсън от Meridian Design.
Проектът е ръководен от архитекта от Meridian Design Антонио Аргибей, който предлага множество предизвикателни от строителна гледна точка промени. Сред тях е идеята за събарянето на бетонна колона, стояща в центъра на пространството на студиото. Премахването на 100000-фунтовата колона обаче очевидно е означавало да се намери друг начин за разпределението на тежестта на сградата. Затова архитектите решават да поставят носеща греда по протежение на тавана на студиото, както и два полегати колони в краищата й, които да прехвърлят тежестта към друг 68000-фунтов трегер, разположен под студиото. Тази втора носеща греда от своя страна преразпределя теглото между три колони под нивото на земята.
Модерното съоръжение включва две студия: първото, разположено на нивото на улицата, с размери от 2000 квадратни фута; второто, с размери от 1000 квадратни фута, понастоящем използвано като дом за вечерното шоу Connie Chung Tonight. Главната контролна зала е разположена почти на другия край на града - на Penn Plaza No5 - и е свързана със студията с оптичен кабел.
Едно студио, заобиколено от три страни със стъклени стени, внася редица нови елементи в процеса на планирането. Сигурността, шумът, светлината - всичко това се превръща в проблем.
"Задължително условие бе да осигурим безопасността на гостите, които се намират в нещо, подобно на аквариум за риби", казва Арбигей. "Това застраховане можеше да се осигури само с използването на бронирано стъкло."
Проблемът с такъв тип стъкло обаче е, че за неговата направа е необходимо спояването в едно на голям брой по-малки парчета. А в резултат от този тип обработка стъклото става зелено. Поради това Meridian Design прибягва до услугите на утвърдени немски производители на стъкло, които използват вид стъкло с ниско съдържание на желязо, известно като "водно бяло" стъкло.
Цената на такъв тип стъкло, без да се включват разходите за неговата обработка, е около 800 хиляди долара. Но дори и така, общата стойност на разходите, направени за съоръжението, са по-малки от похарчените от ABC средства за студиото на "Добро утро Америка" на Times Square и значително по-малки (правейки сравнението на база квадратен фут) от тези на CBS за студиото на "Ранно шоу".
Всеки къс стъкло тежи повече от 3000 паунда и е поръчан седем месеца преди изграждането, за да бъде гарантирано, че съоръжението ще пасне идеално на прозорците. "Обикновено, когато се извършва остъкляване на сграда, се изчаква да бъде завършен скелета и едва тогава се правят точни измервания - по този начин се неутрализират възможните неточности в работата на майсторите", разказва Уилсън. "Но ние не можехме да си позволим такъв подход."
Този вид прозоречни стени насочват вниманието и към някои други елементи. Контролът на околната среда става от изключително значение: кондензацията бързо би могла да се превърне в сериозен проблем в такова почти изцяло остъклено студио, където температурата може да варира от 0 до 100 градуса в рамките на годината. Решението на архитектите е да изградят втори комплект стъклени стени, поставени под ъгъл от вътрешната страна на външната обвивка. Така се получава от 2.5- до 4-футова кухина, която може да бъде нагрявана или охлаждана, за да се запазват сравнително постоянни условия, предотвратяващи появата на кондензация или други подобни проблеми.
"Пространството е един вид термичен буфер и като такъв е необходимо да бъде управлявано", обяснява Уилсън. "Не може да съществува голяма температурна делта от двете страни на стъклото, защото ако то бъде подложено едновременно на твърде голямо нагряване и охлаждане, може да не издържи и да се строши или спука."
Пепър смята, че стъклени стени ще допринесат изключително за привличането на вниманието на гостите. В допълнение студиото ще има и преместващи се стени, които предлагат допълнителна гъвкавост, непостижима от останалите стандартни съоръжения.
"Стремим се да направим студиото уютно и привлекателно, защото точно такова трябва да е всяко едно сутрешно шоу", добавя Пепър.
Картината от студиото ще бъде важна част от колорита на новото съоръжение. Фирмата Production Design Group инсталира електронни табла и 50-инчови плазмени екрани, обърнати към улицата, за да накарат минувачите да се спрат и погледат шоуто. За тяхно удобство са и мощните усилвателни системи, предаващи звука извън рамките на студиото.
Целта на Production Design Group е да обедини в едно цяло външната фасада на сградата и вътрешните съоръжения и конструкции. По електронните табла, според думите на президента на фирмата Ерик Улферс, ще бъдат излъчвани кратки новини и реклами на CNN, докато плоско-екранните монитори ще бъдат използвани по няколко различни начини. По време на сутрешната програма те ще излъчват картина на живо, а вградените в интериора усилватели ще предлагат аудио звук на хората извън самото студио.
Смисълът на всички тези неща според него е да се създаде силно усещане за това място - при това едновременно вътре и извън него. Да бъдеш така близо до улицата, изолиран от нея единствено със напълно прозрачна стъклена преграда, правейки живо шоу - всичко това предоставя уникални възможности. "Студио, изградено на ъгъла на някое оживено Манхатънско кръстовище, на равнището на минувачите, осигурява най-малкото повече прозрачност на пространството, в сравнение с другите програми", казва той. "То предоставя по-широка панорама."